Japan

Hallo iedereen!

 

Ondertussen ben ik al een kleine maand in Japan, hoog tijd voor een update dus! 

De planning van deze zomer vormde een hele uitdaging. Drie belangrijke evenementen moesten op een efficiënte en productieve manier gecombineerd worden: WK, test event en een manche van de worldcup. Allemaal belangrijk, maar toch met de focus op het test event. Dit laatste vindt immers plaats in een gelijkaardige setup, locatie en bovendien in eenzelfde periode als de Olympische Spelen volgend jaar!

 

Op 11 juli vertrokken we dus met een goed gemoed, gevuld met de laatste beetjes Belgisch eten, richting Japan voor een periode van twee maanden. Lang, maar broodnodig om genoeg tijd te kunnen spenderen op olympisch water, om te acclimatiseren en om optimaal gebruik te maken van de overwonnen jetlag.

 

12 juli kwamen we aan in Sakaiminato, dicht bij Osaka. Het WK Laser werd wegens organisatorische redenen niet georganiseerd op de olympische venue, maar zo’n 800 km verderop. Volledig andere omstandigheden dus, daarom besloten we als team om slechts een week op voorhand af te reizen en van dit WK niet ons piekevenement te maken!
Een vijftal trainingsdagen in de gecharterde boot was het maximum dat we uit de voorbereiding konden halen. Daarna was het go time! Ik moet eerlijk bekennen dat beginnen aan een wereldkampioenschap als regerend kampioen toch een speciaal gevoel geeft.. de ogen zijn wel wat meer op jou gericht!

De eerste twee dagen kregen we, omwille van weinig en shiftende wind, slechts twee van de vier reeksen op papier. Niet mijn beste resultaten! Daarna begon ik aan een heuse opmars. 14de plaats, de dag erna 8ste plaats, de dag erna 5de plaats, om dan op de laatste dag als vierde te eindigen. Net van het podium gevallen.
Dit gaf me een heel dubbel gevoel. Enerzijds een gevoel van onmacht over de eerste reeks van de laatste dag, waar we met de kopgroep een 30 graden windshift moesten verduren zodat alle zeilers die vooraan lagen achteraan kwamen te liggen en omgekeerd. Het geluk lag niet aan mijn kant op dat moment … Anderzijds een gevoel van opluchting: zelfs met de hoeveelheid fouten die ik maakte door de korte voorbereidingstijd, de fysiek opgebouwde vermoeidheid door het vele trainen en de gemiste scherpheid kon ik nog altijd een top 4 plaats neerzetten. En zo dicht bij het podium. Overall dus een blij gevoel, ik weet dat als ik vol voorbereid richting een wedstrijd ga, ik gewoon beter kan. 

 

Deze gedachte motiveert me sterk om over een week het test event te zeilen. Na een korte Japanse break na het WK, gingen we direct terug in volle voorbereiding voor ons piekevenement. Laatste fysieke voorbereidingen, proberen aan te passen aan de hitte (ja het is hier echt zo warm) en al het materiaal in orde brengen. 

Nu zijn we in de laatste finale lijn richting het test evenement. De laatste zeiltrainingen vinden plaats, puntjes op de i zetten, en bijna is het zover! 

 

Een warme groet uit Enoshima!

 

Be the first to comment

Leave a comment